Jag fick önskemål om att skriva ett inlägg som handlar om val av cykel, cykeltillbehör, träningsmängd, kost, tränare och övrig utrustning, dvs ge en bild av vad som krävs för att göra en Ironman. Vad bör man prioritera och vad är mindre viktigt?

14125743_584943165000841_4419563236651622830_o

Jag vet inte om jag sätter mig på alldeles för hög hästar genom att försöka svara på dessa frågor. Jag har gjort EN Ironman. Men samtidigt: Jag är en helt vanlig Svensson, med ganska medioker träningsbakgrund. Om jag klarar en Ironman, så kan vem som helst göra det – Och jag vet ju hur abstrakt det var med dessa typer av omänskliga (haha, nej – verkligen inte) tävlingar innan jag nördade ner mig helt. Så kan jag ge lite tips till någon nybörjare eller peppa någon så kan ju det vara trevligt. Jag tänkte alltså säga hur jag tänker och hur jag har gjort :). Det finns givetvis 100 andra sätt som också är bra.

Träningen har jag redan skrivit om här, känner kanske inte att jag behöver grotta ner mig i det mer? Jag vill bara bekräfta nu efteråt och vara tydlig med att om man kan simma okej (dvs tränat så regelbundet på att simma crawl och ow, oavsett tempo, att man känner sig trygg) och är relativt stark på cykeln så hinner man GÅ runt maran och ändå hinna inom maxtiden. Många är rädda och osäker på löpningen, vilket är fullt förståeligt. Ett marathon är LÅNGT! Men man måste verkligen inte vara någon superlöpare för att klara av att gå i mål inom maxtiden!

IMG_7350

Cykel: Man kan ha racer utan tempopinnar, racer med tempopinnar eller en tempocykel. Och cyklar kan kosta från 8000 till 150 000 typ (nya). Skillnaden mellan  billiga och dyra cyklar är materialet och utformningen på ramen, typ av växlar, bromsar och vikten på dessa. Man kan göra ett fantastiskt bra lopp på en billig cykel och ett sämre lopp på en dyr. Man ska helt enkelt ha en man genuint tycker om!

Om man vill spara tid genom att minska luftmotståndet och inte riskera domningar i händerna av racer-cyklingen (jag har haft problem med det sistnämnda) så är tempopinnar suveränt! Då kan man växla mellan olika positioner och spara energi när man cyklar i motvind.

En tempocykel är nästa steg, och då kan man ligga kvar i tempoposition när man växlar, och sparar då väldigt mkt energi genom att inte behöva sätta sig upp i motvind och ta mer plats i vinden. Man sitter även lite mer framåtroterat då ramen är lite annorlunda och även det är mer aerodynamiskt. Detta är ett bra köp om man 1. har råd, och 2. vet att man tycker om triathlon och vill tävla på tävlingar där man inte kör i klunga och tycker om att cykla ensam länge. Dessa cyklar är inte att föredra när man ska cykla ett stort gäng tillsammans då det är mkt mer obekvämt att sitta upp i ”racer-position” på en sån här cykel än en vanlig racer. Plus att växlarna sitter på tempopinnarna så att det då är lite jobbigare att växla i de lägena.

Byt hellre kedja efter 1-200 mil än att vänta tills hela kassetten är slut och du måste byta allt. Byter man kedja oftare så funkar oftast kassetten bra ihop med den nya och man kan använda den längre. Rengör kedjan med babywipes ofta (helst efter varje pass) och olja in och ta bort överflödigt. Tar du hand om din cykel kommer den fungera bra länge!

Bli kompis med en cykelnörd så att du har någon att ställa alla dumma frågor till! Eller flera, så att du kan variera vem du ställer frågorna till så att de inte säger upp vänskapen!

Träningsmängd: Återigen – se mitt tidigare inlägg som jag länkade till ovan. Vill bara säga en sak: Se till att få till de långa passen på cykeln. Du kommer att tacka mig sedan!!!

DSC_0045

Kost: Jag tycker absolut inte att man behöver krångla till kosten, bestämma sig för ett alkoholfritt år, eller säga ”nej tack” till allt gluten bara för att man ska göra en träningssatsning. Det viktiga är att äta mat. Få i sig näring så att man orkar träna. Sen om man dricker öl och vin ibland eller älskar glass så kör bara! Om man inte har som mål att vinna eller vara elitidrottare spelar inte vikten så himla stor roll. CHILLA! Det är lugnt! Bara försök att äta så att du får i dig näring. Ät mat istället för mackor till kvällsmat i regel. Typ så.

Tränare: Det finns tusen olika åsikter om detta. Vill du klara dig själv och planera själv går det givetvis utmärkt. Det är många som inte har någon coach och gör det superbra! MEN om man har dåligt med kunskap själv eller optimera sin prestation så är en coach sjukt bra!

Lyssna nu: Man behöver inte vara elit-bra för att ”få” anlita coach. Man behöver INTE vara sjukt snabb för att ”få” anlita en coach. Man behöver INTE redan ha vunnit massa tävlingar för att ”få” anlita en coach. Man behöver in…. aha fattar ni vad jag är ute efter? Okej, då fortsätter jag:

Det är svårt att veta hur mycket vila man behöver, hur långa eller hårda passen ska vara och vad som är viktigast att prioritera en viss period. Han jag inte haft Marcus efter att jag hade  varit sjuk nu i sommar så hade jag ALDRIG fixat Kalmar! Det kan jag ärligt säga. Att ha någon erfaren som guidar en gör att man får mer tillit till sin egen förmåga också. När han tror att jag med den träningsmängden jag har gjort (eller inte gjort) kommer klara tävlingen så måste ju jag också tro det. Om jag hade stått ensam och planerat så hade jag varit mycket mera osäker.

En del säger att de vill ha någon som gör schema men inte behöver ha kontakt varje dag, ”behöver inte ha en dagisfröken”. Okej bra, det finns jättemånga bra coacher som inte har så mkt kontakt med sina adepter. Vissa vill dock ha mer kontakt. Jag är en av dem. Jag vill stämma av, fundera, klura, ha bekräftelse (ja, det kan jag ärligt säga!) och avstämning. Jag vill nog ha en dagisfröken. Det finns coacher som jobbar så också. Som också gillar att kolla läget ofta. ”Det finns en för alla” som det så vackert heter :).

Det som är viktigt är att ha med sin egen tro hela vägen och ifrågasätta om det inte känns bra. På det sättet kan coachen förklara sitt tänk och man kanske omvärderar eller får en annan insikt själv. Det är viktigt att lita på sin coach så att man tror på upplägget och idén. Att ha hjärnan med sig i träning och inte minst på tävlingsdagen är halva grejen!

Jag hade fått en raceplan av min coach som jag följde så slaviskt jag kunde (lite svårt till 100% när man måste anpassa sig till övriga på cykelbanan t ex), och det blev superbra. Hade jag haft en plan från coachen eller min själv som jag inte trodde, eller litade på så hade det varit riktigt jobbigt mentalt.

Anlita någon du har förtroende för, som själv har erfarenhet av att tävla och träna och helst även erfarenhet av att coacha! En coach behöver nödvändigtvis inte ha massor av dokumenterad utbildning, MEN du ska verkligen lita på att personen du tar hjälp av har kunskapen att hjälpa dig!

img_8671

Övrig utrustning: Allvarligt… Det behöver inte vara så himla fancy! Mitt bästa tips (och det dyraste kanske) är wattmätare, med den kan man träna väldigt exakt (både tillräckligt hårt och tillräckligt lätt), och man får en otrolig hjälp på tävlingsdagen att följa sin plan. Man klarar sig givetvis utan men det är verkligen ett bra hjälpmedel ÄVEN om man inte är proffs. Hade förmodligen bränt ut mig på Öland i motvinden om jag inte tittat på min effekt och tuffat på enligt plan.

Våtdräkt: Köp en som DU tycker är bekväm! Jag älskar känslan i min, även om den är lite kort i benen (jag är lång, så det ser kanske lite roligt ut när den slutar på vaderna men det är okej). Den ger mig bättre flytläge och aldrig någonsin skav. Känner du dig instängd i din eller får massa skav – BYT!

Simglasögon: I bassängträning kan man ha typ vad som helst. Man ser strecket i botten hur immiga de än är. I Öppet vatten är det hopplöst tycker jag, så jag köper nya ganska ofta om jag vill vara säker på att kunna se, och således också helt nya till tävling. Jag gillar head Tiger Mid, men smaken är ju som baken =). Har egentligen inte testat så många andra heller.

Badmössa: När man simmar ute är det jätteskönt att först ha en badmössa som vanligt, sen simglasögonen på den, och till sist en färgglad mössa överst. På detta sätt blir det lite varmare, glasögonen skaver inte mot håret och de åker heller inte av då man har en mössa över. En färgglad är bra att ha för att synas bättre. På tävling får man i regel en mössa av arrangören, men ha alltså med en till att ha under! Jag simmade med öronproppar i Kalmar för att jag verkligen ville undvika att bli yr och det var toppen. Har aldrig haft öronproppar på träning, eller känt behov av, men det skadade ju inte heller. Jag hade såna där billiga engångs i klara färger. Men det spelar nog inte så stor roll vad man har tror jag =).

img_8027

Okej vad gör man då när det är ett år kvar och du precis har anmält dig?

  1. Status utgångsläge: Kan du simma? Kan du crawla? Om inte – Gå en kurs! Det behöver nödvändigtvis inte gå snabbare att crawla men det kommer vara mycket smidigare och du kommer att bli mindre trött när du sen ska cykla!
  2. Hur mycket erfarenhet har du av cykling och löpning? Hur mycket tid har du att avsätta till träning under året? Gör en plan antingen med din coach eller med dig själv och var ärlig. Förankra idén och målet med din familj och vänner så att de stöttar dig! De kommer bli fett irriterade på att du alltid pratar träning och triathlon om ett halvår men det är okej. Det är bara att bli kompis med massa triathleter också så är det löst!
  3. Förstå att KONTINUITET är det viktigaste! Det spelar ingen roll om du en vecka kan träna 20h om du sen blir sjuk eller skadad och får vila 3 veckor. Kan du hela året runt träna 6h i veckan i snitt så är det bättre än 20 ena 0 andra.
  4. Träna intervaller på vintern och långpass på sommaren. I Sverige är det sjukt tråkigt väder på vintern. På trainer är det SJUKT tråkigt att sitta och trampa i 4-5h. Passa på att göra intervallpassen som faktiskt kan vara ganska kul på trainer och sen njut av den underbara våren och sommaren utomhus på långa härliga cykelpass. Men har du en coach eller annat upplägg: Fint – bara du är nöjd =).
  5. Träna styrketräning hela året – lite i illa fall! Det är INTE roligt att bli skadad på sommaren och ofta kan man undvika skador genom att ha en stark kropp.
  6. Sov, vila, njut av lediga dagar!
  7. Gå med i facebookgrupperna ”triathlontjejer” (om du är tjej) och ”Vi som älskar triathlon” så kan du alltid ställa massa dumma frågor till mer erfarna triathleter!

Har du fler funderingar, tankar, eller håller du med eller inte med? hojta till! Har jag glömt något får du hemskt gärna skriva det också! :).

 

 

Annonser