Etiketter

stark-som-en-bjorn-snabb-som-en-orn

Det här är en bok som fick mig att bubbla lite inombords! Jag har sett Kalles program ”Svett och Etikett” på TV och tyckt att det varit roligt, och en gång för ganska länge sedan så bläddrade jag i denna bok och läste ett kapitel. Jag minns knappt vilket det var nu i efterhand, men det fick mig iallafall att låna boken från mamma, ta hem den till mig och lägga den väl synligt för att läsas så fort jag fick tid. Där har den nu legat i säkert ett halvt år. Ni vet hur det kan bli.

I lördags natt när jag av någon anledning tittade på TV mycket senare än vanligt så gick det en repris av okänt avsnitt av Svett och Etikett, och då blev jag påmind om boken igen. Jag tog igår upp den och började läsa till mitt frukostkaffe. Sedan har jag knappt lyckats lägga den ifrån mig! Jo, jag var visserligen tvungen att åka till jobbet, men när jag kom hem så läste jag ut den i sängen.

Det är så lustigt… När jag tycker om en bok så läser jag så snabbt, för att hinna med så mycket som möjligt, så fort som möjligt. Precis som när jag äter någon gott. Jag äter snabbt, stora tuggor.. så att upplevelsen blir större(?). Ganska märkligt, eftersom man då istället säkert kan missa något. I alla fall när det gäller bokläsning. Men jag kan inte låta bli. Jag läser snabbt, snabbt som om jag har någon bredvid mig som riskerar att avslöja något längre fram om jag inte kommer dit snabbt nog.

Anledningen till att jag verkligen fastnade var dessa meningar som jag också lade upp på instagram:

Hur mycket tappar man om man blir förkyld?” Frågar folk. Eller: ”hur många träningspass motsvarar en riktigt blöt kväll på krogen?” Börjar man tänka så blir träning nästan helt omöjlig att hålla på med. För man vill ju komma fram så snabbt som möjligt, eller hur? Att stå kvar där i Alvesta och vänta på nästa tåg låter ju helt olidligt.

Men träning funkar inte så. Träning funkar som tandborstning. Tandborstning har ingen start och inget mål. Det bara pågår. Ibland glömmer man, ibland skiter man i det. Men sen börjar man borsta igen. Visst, du skulle kunna optimera din munhälsa genom att aldrig äta godis, och skölja med fluor var femte minut. Och det är dåligt för tänderna att skita i borstningen, precis som det är dåligt för kroppen att dricka sprit.

Men ibland behöver man det också. Och nästa dag borstar man igen. Nästa dag tränar man igen.

Det är precis så jag ser på träning! Det är bara att köra på! Det är ingen tävling! Eller jo, man kan göra allt till en tävling om man vill… men just träningen i stort… oavsett aktivitet.. är ju något som bara ”ska” fortsätta. Har inget slut. En del av livet. Och missar man en dsag, några dag, en vecka så gör väl inte det någonting?

Jag tror att det här är en bok som man antingen älskar eller hatar. Om man tar sin bodybalance-klass på väldigt stort allvar så tycker man nog inte att kapitlet ”Dom här grejerna kan du skita i” är så bra… Men om man har högt i tak hemma och inte behöver hålla med om allt så ska man nog tycka om det med.. Kalle är nämligen rakt på sak, skriver ur sitt hjärta och har en stor skvätt humor med i varje kapitel. Driver med sig själv, och andra men gör det på ett väldigt varmt och härligt sätt. Han är som sagt rak, ärlig, hård och mjuk på samma gång. Räds inte att skriva att något i hans tycke är värdelöst, men samtidigt lika snabb att säga att det kanske är perfekt för någon annan.

Det enda som får mig att få lite ont i magen är när han skriver att han själv slarvat med teknik till förmån för intensitet och har gillat det. Men lika snabbt förlåter jag honom för det eftersom han även själv inser att det är ganska korkat. Och han erkänner också vad det kan leda till. Han lyckas skriva så att det låter spontant, som att han kommer på meningarna och ordföljden just då, när de skrivs, men ändå får det så smart, så genomtänkt.

Jag älskar det svenska språket när det är välskrivet, lätt att följa, men samtidigt modernt, lite kringelikrokigt och spontant.

Jag gillar också att han avdramatiserar förhållandet mellan mat och träning. För många idag så har det blivit alldeles för hårt och komplicerat, och jag tror precis som Kalle att kombinationen av att äta hamburgare, muffins och att göra burpees är fantastisk. Kanske inte samtidigt, eller burpees precis efter att man har ätit muffins. Men att det finns utrymme för båda delar i ett lyckligt och välmående liv.

För dig som älskar sarkastisk humor, älskar hård träning, eller för dig som kanske inte har vågat ta steget till att träna än, tror jag den här boken är perfekt. Det är humorn som är nyckeln och den nyckeln passar perfekt in i mitt skrattlås iallafall.

Läs den!

Annonser